ALSÓS FARSANG

0
0
0
s2sdefault
Az alsós farsangi bálon közel száz látványos és ötletes jelmezbe öltöztetett gyermek felvonulásában gyönyörködhetett a tornateremben összegyűlt népes szülői, rokoni sereg. A sok egyéni ötlet mellett, néhány remek csoportos beöltözést is láthattunk. Nehéz volt a zsűri dolga. Míg ők visszavonultan tanakodtak mi a mulatozást vidám táncházzal folytattuk. 1 órán át roptuk a táncot, s közben, aki megéhezett, megszomjazott a büfében ízletes szendvicsekből, süteményekből választhatott. Lelkes anyukák segédkeztek órákon át a bál előtt és alatt a „bőségasztal” létrehozásában és a kiszolgálásban. Ezúton is köszönjük nekik. S természetesen nem maradhatott el a nap végén a tombolasorsolás sem. A sok ugrálás után jól esett az apróbb és nagyobb talpaknak egyaránt megpihenni a padlón, s izgatottan várni a szerencsét, mely bizony sokakhoz bekopogtatott. Záróra előtt került sor a jelmezesek eredményhirdetésére és a bál szívkirálynőjének és királyának kihirdetésére, melyet idén Szikszai Hanna és Szedresi Péter nyert el.

ÓVODAI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET

0
0
0
s2sdefault
Bár naptár szerint még csak az idei tanév félévénél járunk, nálunk már megkezdődtek az előkészületek a következő tanévre. Természetesen minden új iskolai évben a legapróbbakra jut a legtöbb figyelem. Így vagyunk ezzel most is, s már izgatottan várjuk kik fognak minket választani. Hogy ebben az igazán nehéz döntésben segítsük a szülőket, elmentünk a Szent Erzsébet Óvodába egy bemutatkozó szülői értekezletre. Diákjaink saját szavaikkal meséltek arról milyen is „szentmargitosnak” lenni. S hogy kedvet csináljunk a személyes látogatáshoz egy rövid képes iskolabarangolással is kedveskedtünk. Nagy örömünkre sok érdeklődő szülő volt jelen, megtöltve az ovi tornaszobáját. Reméljük, sokukkal találkozunk majd az iskolai nyílt órákon és a beiratkozáskor is.

EREDMÉNYHIRDETÉS

0
0
0
s2sdefault
A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezés alkalmat adott az elmúlt időszak versenyeredményeinek a közösség elé tárására is. Az eredményhirdetés néven ismertté vált esemény során gratuláltunk mindazoknak, akik a szeptembertől decemberig terjedő időszakban olyan versenyeredményt értek el, mely városi, egyházmegyei szinten öregbítette iskolánk hírnevét. Szerencsére oly sokan vannak, hogy évről-évre egyre hosszabb időbe telik felsorolni a neveket, s a közös fénykép is igen „zsúfolt” már.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

0
0
0
s2sdefault
Január 22. a Himnusz születésnapja. 1823-ban, 192 éve ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk megírását. Néhány éve ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük országszerte. Iskolánkban sem feledkeztünk meg a méltó megemlékezésről. Bíró Ildikó tanárnő Kölcseyre és a magyar nyelv szépségeire igyekezett ráirányítani figyelmünket. Almer Zsófia előadásában egy zongoradarabot és egy elbeszélést hallgathattunk meg. Fehér Orsolya, Stein Anna és Harsányi Fanni furulyajátékukkal színesítették a műsort. A népi kultúra nagy érték iskolánkban, örömünkre szolgál, hogy sok tanítványunk a szabadidejében is hobbiként műveli a népi táncot vagy népdaléneklést. Ők egy szép dalcsokorral örvendeztettek meg minket. Idén is igyekeztünk megmutatni diákjaiknak, hogy milyen sok mindent takar a kultúra fogalma, s mennyi szeletébe kóstolhatnak bele intézményünk falai közt.

SZENT MARGIT NAPI VETÉLKEDŐ

0
0
0
s2sdefault
Évek óta szokás, hogy január közepén iskolánk névadójáról elnevezett történelem vetélkedőn mérik össze tudásukat a felső tagozatosok. Nagy örömünkre 6 csapat nevezett a háziversenyre. A 4 fős csapatokban minden évfolyamnak (5-8.) kellett képviseltetnie magát. Ez az ötletes versenykiírás eredményezte a diákok közötti aktív és lelkes előzetes szervezkedést, hiszen mindenki a legjobb összetételű csapat létrehozásában volt érdekelt. Sajnos idén a másnapi középiskolai írásbeli felvételik miatti hiányzások kissé felülírták elképzeléseinket, így néhány csapat „beugró” játékosokkal volt kénytelen pótolni az otthon izgulókat. A délután a nehézségek ellenére remekül sikerült, mindenki kitűnően érezte magát. A verseny után jó hangulatú pizzázással zártuk a napot. A győztes csapat tagjai:
  1. hely : Vasas Gergő, Zimányi Bence, Vadas Milán, Kovács Győző
  2. hely : Stein Anna, Benő Liliána, Krajczár Noémi, Sárossi Bíborka
  3. hely : Harsányi Fanni, Harsányi Levente, Pauli Krisztina, Szikszai Réka

SZENT MARGIT ÜNNEPE

0
0
0
s2sdefault
A pénteki napot ünnepi szentmisével kezdtük. Attila atya példabeszédében kiemelte a tisztaság, az önfeláldozás és önzetlenség fontosságát, s felidézte Margit rövid életének főbb állomásait. Margit Dalmáciában született, Klissza városában. Anyja a bizánci Laszkarisz Mária, atyja IV. Béla magyar király, aki szent Erzsébet fiútestvére volt. Szüleinek még megszületése előtt el kellett menekülniük az országból a tatárok elől, így megfogadták, hogy leendő gyermeküket, Margitot Istennek ajándékozzák, ha segítségükre lesz az ellenséggel szemben. Béla és Mária nem vonakodott fogadalmát teljesíteni, s amikor Margit 3 éves lett, átadták a domonkos nővéreknek Veszprémben. Atyja később a Nyulak szigetén, a mai Margit szigeten kolostort építtetett számára. Egész életét a vezeklésnek szentelte. 1254-ben, huszonnyolc éves korában halt meg. Halála után közel 700 évvel, 1943-ban szentté avatták. Legendás életének jelképévé vált a liliom. Az ötödik osztályosok hittan órákon felkészültek egy szent Margit életét bemutató misztérium játékkal. Az általuk előadott képekkel, zenével színesített mű, még közelebb hozta tanulóinkhoz iskolánk névadóját.

KIÁLLÍTÁS SZENT MARGIT ÉLETÉRŐL

0
0
0
s2sdefault
Szent Margitra emlékezve telt január második hete nálunk. Ebből az alkalomból alsó tagozatosaink Árpád-házi uralkodónk, IV. Béla király leányára való megemlékezésül egy szép és tartalmas kiállítással készültek. Sok tanítási és szabadidős órát áldoztak a szent életű királylányról szóló legendák meghallgatására, olvasására. Ezen élményeik ihlették őket rajzos és kézműves munkáik elkészítésére, melyből az iskolai aulában állítottunk össze tárlatot. Ügyes kezek Szent Margit szimbólumát, a liliomot hajtogatták meg papírból. A szép rajzok és gyöngybetűs írások segítségével lehetőségünk nyílik a királylány imádságos életébe bepillantanunk. A kiállítás élettel töltötte meg aulánkat, hiszen a gyerekek szívesen töltik itt a szüneteiket.